Меню при холециститі: рецепти на 7 днів

Так як холецистит – це захворювання запального характеру, яке розвивається в результаті неможливості відтоку жовчі, з різних причин, що призводить до її застою. Основна причина, по якій розвивається холецистит – неправильне харчування. Сюди можна віднести регулярне переїдання, вживання смаженої і жирної їжі у великих кількостях, вживання алкоголю на регулярній основі.

Основним важелем ефективної терапії є саме збалансоване меню при холециститі. Винесена інформація допоможе розібратися в суті дієти при лікуванні холециститу, які продукти бажано використовувати в процесі приготування, а від яких краще відмовитися.

Особливості харчування при холециститі

Загальна добова калорійність повинна розділятися мінімум на п’ять прийомів. Таким чином, поряд із загальними основними прийомами пиши повинні потрапити два перекуси. Кожна трапеза повинна проходити в спокійній атмосфері не поспішаючи, їжу необхідно ретельно пережовувати, перш ніж ковтати. Бажано скласти графік харчування, який привчить щодня їсти в певному часовому проміжку.

Всі ці заходи спрямовані на досягнення максимально можливого спокою для жовчного міхура. Саме тому, в період загострення, пацієнтам в перші два дні лікування просто необхідно виключити їжу і пити тільки воду.

Коли больовий синдром купейний, і агресивна симптоматика прибрана, можна поступово переходити на харчування з дієтичного столу №5. За цією системою збільшується вживання білкової їжі, зменшується кількість вуглеводів, а використання жирів строго мінімізується.

Важливо! Для готування необхідно використовувати тільки свіжі продукти і не є одне блюдо протягом декількох днів. В ідеалі потрібно готувати на один прийом їжі і робити це завчасно, щоб не вистачати гаряче блюдо і не є холодне з холодильника. Обидва ці варіанти шкодять здоров’ю.

дозволені продукти

Основа раціону складається з пісного м’яса або риби (білка). Головне використовувати м’ясо з мінімальною кількістю жиру: індичку, курку, телятину, м’ясо кролика. Те ж саме правило стосується і риби.

Дозволяється включати в меню морепродукти, нежирні і негострі ковбасні вироби. З круп організм бере клітковину і необхідні мікроелементи. І не варто зупинятися на простих стравах і є порожні каші. З вівсянки, гречки і рису виходять смачні запіканки і пудинги.

З супів тільки вегетаріанські, приготовані на овочевих бульйонах без жиру і навару. Бажано мінімізувати кількість хліба, але якщо це зробити неможливо, то віддайте перевагу сухим хлібці, галетних печінкою або житньому вчорашньому хліба.

Овочі можна використовувати і сирі і приготовані в будь-якій кількості, бажано заправляючи їх невеликою кількістю оливкової або лляної олії. Які фрукти можна їсти? Не варто відмовляти собі в свіжих сезонних фруктах (в невеликих кількостях). Обережно варто використовувати занадто кислі фрукти і ягоди. Особливу увагу приділіть використання в меню груш. Саме ці фрукти дуже корисні при холециститі.

Якщо говорити про питво, то бажано віддати перевагу компотам з плодів з низькою кислотністю. Також багато користі приносять трав’яні чаї, чай з шипшини, ягідні компоти і киселі. Любителі кави можуть спробувати замінити його цукром, розведеному у воді або молоці.

Дізнатися більше про здорове харчування при холециститі.

заборонені продукти

При діагнозі холецистит хворому рекомендується уникати всіх продуктів, які можуть спровокувати подразнення слизової і тим самим спровокувати подальший розвиток запального процесу в жовчному. Необхідно мінімізувати всі продукти, які провокують підвищення рівня холестерину і сприяють поганому травленню.

Заборонено включати в свій раціон:

  • будь-яке жирне м’ясо, жирну рибу, ікру, печінку, тваринний жир;
  • бобові культури, в тому числі горох, сочевицю, квасолю;
  • фрукти і овочі з підвищеною кислотністю;
  • овочі насичені ефірними маслами;
  • консервацію, гострі маринади і копченості;
  • здобу, какао, морозиво, торти, жирні креми;
  • гострі приправи, соуси, наваристі м’ясні і рибні бульйони на кістках;
  • хрін і гірчицю;
  • будь-який вид алкогольних напоїв, газованих солодких лимонадів.

Також рекомендується звернути увагу на кількість уживаного цукру. Норма на добу не повинна перевищувати 70 г, враховуючи і той цукор, які опадає в організм з споживаних страв, а не тільки в чистому вигляді. Також важливо мінімізувати вживання солі, яка затримує воду в організмі і в цілому не добре впливає на його роботу.

Дієта при хронічному холециститі

При тому, що варто стежити за тим, які продукти використовуються в щоденному раціоні необхідно ще їх правильно приготувати. Абсолютно неприпустимо використовувати в процесі приготування тваринні жири. Не можна використовувати техніку смаження – краще віддати перевагу відварюванню або готуванні на пару.

Хворий не повинен відчувати голод, тому його меню розділене на 5 або навіть 6 прийомів їжі. Бажано скласти графік і їсти щодня в один і той же час. І при цьому стежити, щоб порція була великою (не більше 200-250 г). Перед сном лікуючий лікар може рекомендувати пити кефір або ряжанку. Такі часті прийоми їжі сприяють регулярному викиду жовчі, що виключить її застій.

Щоб не спровокувати спазм в жовчовивідних шляхах потрібно подавати до столу тільки теплі страви, а не холодні або гарячі, які можуть спровокувати загострення холециститу.

Тільки, якщо дотримуватися всіх описаних вище правил можна сподіватися на зменшення кількості нападів хронічного холециститу. Однак при загостренні захворювання крім дієти доведеться робити упор на медикаментозне лікування, а в запущених випадках може знадобитися навіть оперативне втручання.

Зразкове меню на 7 днів

Нижче представляємо зразкову меню на тиждень для людей, які хворіють на холециститом. Воно включає тільки дозволені продукти, які допоможуть впоратися із захворюванням і мінімізувати його загострення.

Перший день.

7.00. Вівсяна каша на воді, парова котлета з рубленого курячого м’яса, трав’яний чай.

10.00. Сирна маса і половина банана.

13.00. Вегетаріанський суп, перець з рисом і м’ясом в томатної підливи, компот.

16.00. Весняний салат, заправлений олією, шматочок чорного підсушеного хліба.

19.00. Порція запіканки з локшини і яйця, кисіль і два галетних печива.

Другий день.

7.00. Порція сирної запіканки з додаванням родзинок або чорносливу, чорний чай з молоком.

10.00. Салат з авокадо і яблук з додаванням меду і ядер двох волоських горіхів.

13.00. Каші з гречаної січки з тефтелі з індичого м’яса і овочами, приготованими на пару, кисіль.

16.00. Печене яблуко, начинений сиром і ягідний кисіль.

19.00. Вінегрет без горошку з оливковою олією, відварене куряче стегно без шкурки, компот.

Третій день.

7.00. Ледачі вареники з ложкою сметани і кисіль.

10.00. Кабачкова ікра без масла і спецій з шматочком житнього хліба.

13.00. Овочевий суп з брокколі і цвітної капусти з ложкою вершків і зеленню, 100 г курячого м’яса і журавлинний сік.

16.00. Яблучно-грушевий салат з медовою заправкою.

19.00. Спагеті з твердих сортів пшениці з сиром і салатом з огірка і зелені з оливковою олією, трав’яний чай.

Четвертий день.

7.00. Манна каша на розбавленому молоці і відвар шипшини.

10.00. Омлет з трьох курячих яєць із зеленню і шматочком хліба з висівками.

13.00. 150 г відвареного минтая або хека, півпорції картопляного пюре з додаванням молока, салат з помідорів із зеленню, заправлений оливковою олією.

16.00. Один зефір з трав’яним чаєм.

19.00. Фруктовий плов і кисіль.

П’ятий день.

7.00. Пшенична каша, молочна сосиска, журавлинний сік.

10.00. Запечена гарбуз і відвар шипшини.

13.00. Цвітна капуста, приготовлена ??на пару, тушкована грудинка в томатному соусі, шматочок житнього хліба.

16.00. Чорний чай з молоком і 20 г твердого сиру;

19.00 Рагу з овочів, відвар шипшини.

Шостий день.

7.00. Молочний рисовий суп, з двома галетним печивом.

10.00. Рататуй з фруктовим компотом.

13.00. Червоний борщ на овочевому бульйоні без м’яса, 100 г відвареної телятини і кисіль.

16.00. Шматочок адигейського сиру з помідором і зеленню.

19.00. Запечена судак (150 г) з овочами, трав’яний чай.

Сьомий день.

7.00. М’ясний пиріг з прісного тіста, слабка кава з молоком.

10.00. Сухофрукти з трав’яним чаєм.

13.00. Плов з м’ясом, весняний салат з огірків, помідорів і зелені заправлений оливковою олією.

16.00. Бутерброд з рисового хлібця з сирним кремом, трав’яний чай.

19.00. Молочна каша з гарбузом, чорний чай з молоком.

В даний меню на тиждень можна внести зміни на свій смак, але тільки стравами з дозволеного списку.

Корисні рецепти для людей з холециститом

Не завжди дієта передбачає обмеження хворого від смачних страв. Нижче наведемо рецепти страв, які допоможуть урізноманітнити щоденний раціон при холециститі.

Перці з м’ясом і рисом в томатної підливи.

Для того щоб приготувати дане блюдо буде потрібно: десяток добірних товстошкірих рівних болгарські перці, півкіло пісного м’яса (курка, яловичина), третина склянки відвареного рису, пару морквин, цибулина і стакан томатного соку.

Для початку готуємо перці. Ретельно їх моєму, зрізаємо шапочки і вичищаємо зерна. М’ясо перемелює в м’ясорубці або дрібно рубаємо гострим ножем. Дрібно ріжемо цибулю кубиком і тушкуємо разом з натертою морквою. Піджарка і рис додаються до м’ясного фаршу і добре перемішуються. Отриманою сумішшю наповнюються перці. Їх викладають у високу каструлю відповідного розміру і заливають томатним соком. Каструля ставиться на середній вогонь і гаситься близько години. Якщо рідини недостатньо до соку можна додати очищену воду, щоб перці були покриті наполовину.

Вегетаріанський крем-суп.

Важлива частина дієти № 5 – перші страви. Для гарного травлення ідеально підходять супи при холециститі. Рецепти можуть бути модифіковані під свої потреби і смаки. Основа крем-супу складається з картоплі та інших овочів, підібраних за своїм смаком.

Всі інгредієнти миються, очищаються і дрібно нарізати. Ставиться на вогонь каструля з водою. Коли вона закипає, в каструлю викладається картопля. По закінченню чверті години закидаються інші овочі. Блюдо має кип’ятити близько півгодини. В кінці суп солиться і посипається рубаною зеленню. Коли він охолоне, перебивається в блендері до кремоподібного стану або перетирається через сито.

рекомендації лікарів

Медики запевняють, що дотримання дієти це один з найважливіших моментів у процесі лікування і профілактики загострення холециститу. Всі рекомендації лікаря щодо харчування необхідно виконувати і тільки тоді можна сподіватися на відновлення нормальної роботи жовчного міхура, печінки і підшлункової.

Раніше різні лікарі сперечалися про обсяги білка, які повинні міститися в щоденному меню. Одні медики покладаються на ранні дані експериментів і рекомендують не захоплюватися білковою їжею. Однак вже давно доведено, що недостатня кількість білка в меню можуть привести до непоправних збоїв роботи печінки і жовчного міхура.

Важливо! Якщо хоч раз хворий відчув симптоматику загострення холециститу і по закінченню лікування повернувся до свого звичайного життя, то найімовірніше, що напад повториться. Така недбалість призведе до розвитку хронічної форми захворювання.

Важливо дотримуватися дієти постійно – таке рішення повинно бути усвідомленим і стати стилем життя. Навіть іноді, в свята, змінивши лікувальної дієті, хворий провокує рецидив нападу.

Важливі правила, яких необхідно дотримуватися при холециститі

Природно спадковий фактор не можна змінити. Але якщо переглянути меню і харчуватися правильно, регулярно і збалансовано, то розвиток холециститу знижується вдвічі. Не переїдайте особливо в другій половині дня і стежте за своєю вагою, тоді проблеми з жовчним міхуром обійдуть вас стороною.

Не відкладайте лікування дисбактеріозу, запорів, стежте за тим, щоб в організмі не поширювалася інфекція і тоді організм скаже вам спасибі.