Топінамбур: корисні властивості та рецепти приготування

Топінамбур являє собою бульбоплоди, який завдяки великій кількості корисних речовин, активно використовується в їжу людиною. Через витягнутої формі бульб його часто називають земляною грушею або «сонячним коренем».

Топінамбур вважається сільськогосподарською культурою. Ця рослина використовується в харчовій промисловості, а також в якості прикорму худоби та виготовлення сировини для технічної обробки. Соковиті солодкуваті бульби знайшли застосування в кулінарії, косметології та народній медицині. Про те, якими властивостями володіє земляна грушка, і як її правильно вживати з користю для здоров’я, розглянемо далі.

природний склад

Користь топінамбура для здоров’я обумовлена ??багатим природним складом. Бульбоплоди багатий вітамінами і мінералами, які благотворно позначаються на діяльності всього організму.

Хімічний склад топінамбура представлений:

  • вітамінами – З, В1, В2, В5, В6, В9, РР, А, бета-каротином;
  • макро- і мікроелементами – магнієм, кальцієм, калієм, залізом, фосфором, хлором, сіркою, натрієм, алюмінієм, цинком, марганцем, міддю, бором, фтором, молібденом, йодом, кобальтом. У 50 гр топінамбура міститься добова норма кремнію.
  • моно- і дисахаридами;
  • целюлозою;
  • інулін;
  • амінокислотами – арганіном, валіном, гистидином, лейцином, лізин, метіонін, триптофан) і т.д.

У 100 грамах топінамбура присутній: 15 г вуглеводів, 3 г білків, 0,8 г клітковини, 0,1 г пектинів, 1,1 г золи. Калорійність Бульбоплоди становить 73 кілокалорії на 100 г продукту.

Детальніше про користь шпинату для організму прочитайте тут:

Корисні властивості

Лікувальні вплив топінамбура на організм досягається завдяки наступного кроку:

  • антиоксидантній та протизапальній;
  • імуномодулюючій і загальнозміцнюючий;
  • антибактеріальній ми антивірусного;
  • кровоспинні;
  • регенерує;
  • знеболюючого;
  • антисклеротичну;
  • седативного:
  • жовчогінній і сечогінний і т. д.

Велика частина корисних речовин топінамбура пов’язана з великим вмістом в ньому інуліну. Цей природний пребиотик зв’язує і виводить з організму різні шкідливі речовини – пестициди, токсини, солі, важкі метали і радіонукліди. Також цей компонент здатний знижувати рівень глюкози в крові, що надає допомогу при цукровому діабеті. Інулін стимулює діяльність шлунково-кишкового тракту, а його жовчогінну дію дозволяє самоочищатися печінки природним шляхом.

  • Топінамбур неймовірно корисний для травної системи. Він нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, захищаючи його від хвороботворних бактерій, вірусів і паразитів. Цей коренеплід покращує мікрофлору кишечника і виводить з організму шлаки, токсини і різні шкідливі речовини. При правильному вживанні цей продукт здатний усунути нудоту, блювоту, а також зменшити симптоми газоутворення і відчуття неприємної гіркоти у роті. Топінамбур призначають при деяких захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Він покращує кровопостачання слизових оболонок і сприяє швидкій регенерації пошкоджених тканин.
  • Рослина – топінамбур рекомендовано до вживання людям, що страждають на цукровий діабет. Інулін, що входить до складу рослини, дозволяє знизити цукор в крові. Всього 30-40 грамів подрібнених бульб, спожитих тричі на день, допоможуть позбутися від неприємних симптомів і запобігти загостренню захворювання.
  • Корисні властивості топінамбура роблять позитивний вплив на серцево-судинну діяльність. Рослина багата калієм і магнієм, які необхідні для здорової роботи серцевого м’яза. Вживання бульб топінамбура знижує в’язкість крові, покращуючи кровообіг. Крім ця рослина сприятливо позначається на стані капілярів. Речовини, що входять до його складу, підвищують еластичність кровоносних судин і перешкоджає утворенню тромбів.

Всі ці властивості мають комплексний вплив на організм, в результаті чого його захисні функції посилюються і виробляють стійкість і імунітет до різного роду захворювань.

застосування

Топінамбур вважається одним з найбільш корисних продуктів. Вченими було проведено аналіз, в результаті якого було з’ясовано, що бульби цієї рослини за смаком нагадують капустяний качан. Рослина має рекордною кількістю корисних речовин і з’єднань.

Кулінарія і нетрадиційна медицина використовують не тільки бульби рослини, але і його листя, стебла і коріння. У лікувальних цілях готують спеціальні лікарські відвари, чаї, сиропи і настоянки. Сік цієї рослини має антибактеріальну та протизапальну дію. Сушений топінамбур використовують для приготування настоїв і відварів, рецепти яких будуть описані нижче.

Особливо слід виділити застосування в сфері косметології. Топінамбур дуже корисний для нашої шкіри. Завдяки великій кількості корисних мінералів, таких як кремній, сірка, цинк, а також незамінного для здоров’я шкіри аргініну, топінамбур дозволяє:

  • зняти запалення і подразнення шкірного покриву;
  • запобігти появі вугрової висипки, прищів і інших шкірних висипань;
  • збагатити шкіру корисними мікроелементами;
  • розгладити дрібні зморшки і запобіжить старіння шкіри.

У кулінарії рослину використовують як в свіжому, так і в приготованому вигляді. Його бульби чимось нагадують картоплю, тому спосіб їх приготування досить великий. Коренеплід можна смажити, варити, готувати у вигляді пюре, а також використовувати у вигляді приправи або в якості згущувача для супів.

У народній медицині

Велика кількість корисних властивостей, яким багатий топінамбур, вплинуло на його широке використання в лікувальних і профілактичних цілях. Рослина знайшло широке застосування в нетрадиційній медицині.

Топінамбур знижує ризик розвитку серцевих захворювань, попереджає відкладення солей і надає загальнозміцнюючу дію на організм. Бульби, стебла і листя цієї рослини застосовуються для лікування і профілактики цукрового діабету, недокрів’я, атеросклерозу, хвороб нервової системи та захворювань шлунково-кишкового тракту.

  • Народна медицина рекомендує готувати спеціальний відвар. Для його приготування знадобиться сухий або свіжий топінамбур. На один літр води беремо 5-6 бульб або три столові ложки сухого подрібненого сировини. Сировина подрібнюємо і заливаємо його окропом. Проварюємо на малому вогні 3-5 хвилин. Потім даємо охолонути. Далі, проціджуємо вживаємо лікарський відвар по 100 мл 3-4 рази на день. Приймаємо засіб три рази в тиждень. Курс лікування – 2 місяці. Такий відвар знижує тиск (для людей, схильних до гіпертонії), знижує рівень цукру в крові, нормалізує діяльність підшлункової залози (особливо при панкреатиті).
  • Сік топінамбура корисний при головних болях, печії і підвищеному тиску. У лікувальних цілях рекомендують вживати 2 ст. л. соку топінамбура, змішаного з 2 ст. л. чистої води. Для отримання соку бульби очищають, промивають і пропускають через соковижималку. Якщо її немає в будинку, коренеплоди можна подрібнити блендером і пропустити через марлю. Приймати лікарський сік потрібно в ранковий час доби.
  • При авітамінозі: три ст. л. висушених бульб подрібнюємо і заливаємо двома літрами гарячої води. Кладемо ємність з сировиною на водяну баню. Даємо йому поваритися на повільному вогні протягом години. Потім відвар проціджують і вживаємо по половині склянки 3-4 рази на день. Курс лікування – 10 днів.
  • Для лікування хвороб сечовивідних шляхів необхідно взяти 2 ст. л. висушеного топінамбура, подрібненого до стану порошку. Залити сировину 500 мл крутого окропу. Дати самостійно охолонути, потім відфільтрувати. Вживати лікувальний настій по 30 мл раз в день, за 10 хвилин до прийому їжі. Курс лікування – два тижні. Показання до застосування: пієлонефрит, цистит, уретрит.
  • Від гнійних ран, екзем та виразок: Натираємо на дрібній тертці два свіжих Бульбоплоди. Отриману кашку прикладаємо до ушкодженої ділянки шкіри у вигляді компресу. Проробляємо таку процедуру двічі на день по 20 хвилин. Показання до застосування: гнійні рани, виразки, екзема, фурункульоз.
  • Щоб позбутися від нежиті, потрібно натерти на тертці або подрібнити в блендері два Бульбоплоди. Далі, за допомогою марлі віджати сік. Отриманим соком закопувати ніс чотири рази на день по 10 крапель.
  • При артриті і набряклості ніг рекомендується з 200 грамів бульб віджати сік, і кашку, що вийшла нанести на хворі місця. Зверху накрити поліетиленовою плівкою і добре забинтувати. Компрес рекомендується тримати до тих пір, поки не почне з’являтися легке печіння. Курячи терапії – чотири дні.
  • При проблемах із зором необхідно свіжовичавлений сік рослини змішувати з однією ложкою меду. Вживати такий напій по 2 ст. л. 4-5 раз в день.
  • При імунних порушеннях рекомендується протягом місяця готувати такий лікарський напій: в рівних пропорціях змішати сік топінамбура і моркви. Добова норма напою – 250 мл в день. Такий корисний коктейль підвищить імунітет і поліпшить загальне стан організму.
  • при отруєннях необхідно кожні дві години вживати по 50 мл свіжого соку бульб топінамбура. Такий метод дозволяє вивести з організму токсичні речовини і продукти розпаду.

У косметології

Топінамбур гідно займає свою нішу в домашній косметології і естетичній медицині. Велика кількість корисних вітамінів, мінеральних речовин і різних кислот, дозволяє використовувати цю рослину як засіб по догляду за шкірою і волоссям.

Маски для догляду за шкірою:

  • Омолоджуюча: свіжі бульби натираємо на тертці. Приготовану кашку змішуємо з чайною ложкою меду і однією капсулою вітаміну Е (її можна купити в аптеці). Наносимо маску на попередньо очищену шкіру обличчя. Через 20 хвилин змиваємо. Процедуру проробляємо чотири рази на тиждень. Тривалість курсу – три тижні.
  • тонізуюча: один корінь топінамбура натираємо на тертці або подрібнюємо в блендері. Отриману консистенцію накладаємо на обличчя на 20 хвилин. Потім змиваємо і наносимо живильний крем.
  • Маска від зморшок: на дрібній тертці натираємо коренеплід. Змішуємо пучівшуюся кашку з 1 ч. Л. натурального меду, 0,5 ч. л. оливкового масла і 5 краплями масла рожевого дерева. Доводимо консистенцію до однорідного стану і наносимо на обличчя на 20 хвилин. Потім змиваємо. Курс повинен містити 20 процедур. Тривалість одного сеансу – 20 хвилин.
  • Домашній пілінг: подрібнюємо в блендері один бульбоплоди, віджимаємо з нього за допомогою марлі сік. Додаємо в кашку ложку лимонної кислоти і кілька крапель олії цитрусових (3-5 крапель). Отриману суміш наносимо на обличчя і зону декольте. Суміш наносимо легкими масажними рухами. Через 5 7 хвилин змиваємо. Таку процедуру проводимо два рази в тиждень.
  • Протизапальний тонік: натираємо топінамбур на тертці. За допомогою марлі вичавлюємо з нього сік. Отримані соком протираємо шкіру 2-3 рази на день. Такий засіб очищає пори від сальних пробок і знімає дрібні запалення.

Корисні рецепти по догляду за волоссям:

  • Засіб від лупи: при появі себореї рекомендується один раз в день після миття голови ополіскувати голову соком з бульб топінамбура.
  • Народний засіб від облисіння: 100 г свіжого листя рослини потрібно залити невеликою кількістю води. Ємність з сировиною необхідно проварити на повільному вогні протягом трьох годин. Після цього відвару дають самостійно охолонути, потім проціджують. Приготованим засобом масажують шкіру голови. Проробляють таку процедури три рази в тиждень.

Ванна з листям топінамбура: беремо одну 100-150 г листя рослини і заливаємо її трьома літрами води. Даємо настоятися в прохолодній воді всю ніч. На наступний день проціджуємо і вливаємо вийшов настій в ванну з водою. Температура води у ванні повинна становити +38 .. + 40 градусів. Тривалість процедури – 15 хвилин. Курс терапії – 10 процедур по 2 рази в тиждень. Таке лікування ефективне при шкірних захворюваннях, а також для підвищення загального тонусу шкіри.

У кулінарії: рецепти приготування

Топінамбур знайшов широке застосування в кулінарії. Бульби цієї рослини дуже ароматні і мають приємний, соковитим смаком. Їх вживають в свіжому вигляді, так і піддають термічній обробці (смажать, запікають, варять, випарюють і т.д). Але найкращим варіантом є вживання коренеплодів сирими. Так саме цей спосіб дозволяють зберегти всі цінні вітаміни і мікроелементи.

Сучасна кухня рясніє різними кулінарними рецептами і способами приготування топінамбура. Наприклад, з бульб цієї рослини готують надзвичайно смачний і корисний хліб. У пшеничне борошно додають 5% порошку або 20% пюре з топінамбура. Такий хліб містить інулін, корисні амінокислоти і благотворно впливає на здоров’я всього організму. Пюре готується дуже просто: бульби промивають, нарізають тонкими скибочками і підсушують в духовці при температурі 60 градусів. Висушена скибочки подрібнюють качалкою. Одержаний порошок зберігають у скляних герметичних ємностях.

Корисні і смачні рецепти:

Омлет з топінамбуром

Омлет з топінамбура із зеленою квасолею

Складові:

  • топінамбур – 2 шт .;
  • болгарський перець – 1 шт;
  • яйця – 3 шт;
  • пшеничне борошно – 1 ст. л;
  • рослинне масло – 1 ст. л .;
  • нарізану цибулю порей – 50 г;
  • стручкова (спаржева) квасоля – 120 г;
  • сіль і спеції за смаком.

Спосіб приготування:

Очищаємо і нарізаємо бульби топінамбура. Наливаємо воду емальовану ємність і проварюємо їх до тих пір, поки вони не стануть м’якими. Потім готовий овоч і болгарський перець нарізаємо невеликими шматочками. Змішуємо овочеву суміш з яйцями і борошном. Солимо, перчимо. Наливаємо на сковороду масло і запікаємо омлет до повної готовності. Окремо обсмажуємо цибулю з стручкової квасолею. Викладаємо на тарілку омлет і посипаємо його обсмаженої спаржевої квасолею.

Сироп з топінамбура

Сироп з топінамбура

Спосіб приготування:

Добре промиваємо бульби рослини, очищаємо їх від шкірки. Потім коренеплоди подрібнюємо блендером (вичавлюємо за допомогою марлі) або пропускаємо через соковижималку. Одержаний сік переливаємо в емальовану ємність, ставимо на водяну баню і варимо при температурі 50 градусів. Повторюємо таку процедуру 4 рази. Коли сироп загусне в нього необхідно додати кілька крапель лимонного соку. Після цього переливаємо його в ємність для зберігання і кладемо в холодильник.

Салат з топінамбура з морквою

Салат з топінамбура і моркви

Складові:

  • морква – 120 г;
  • топінамбур – 175 г;
  • лимонний сік – 1 ст. л .;
  • масло гірчичне – 1,5 ст. л .;
  • часник – 20 г;
  • кінза – 20 г;
  • сіль і чорний мелений перець за смаком.

Спосіб приготування:

Топінамбур і моркву добре промиваємо під водою, подрібнюємо за допомогою овочерізки або терки. Повинні вийти такі ж соломинки, як і при приготуванні корейської моркви. Часник подрібнюємо за допомогою Часничниці. Після цього часник змішуємо з гірчичним маслом (можна і рослинним). Кінзу промиваємо в холодній воді, потім просушують її від зайвої вологи. У глибокій тарілці перемішуємо морква, топінамбур, приправляємо їх спеціями і зверху скроплюємо маслом. Даємо настоятися 10-15 хвилин. Після цього додаємо зелень і знову перемішуємо. Зверху додаємо трохи лимонного соку. Салат готовий!

топінамбур відварений

Відвареної топінамбур із зеленню

Спосіб приготування:

Бульби рослини промиваємо, очищаємо і нарізаємо невеликими шматочками. Відварюємо їх у підсоленій воді протягом 15-25 хвилин. У воду, крім солі, додаємо одну цибулину і спеції (перець, пряні трави, лавровий лист). По закінченню часу овочі виймаємо і даємо їм стекти. Викладаємо коренеплоди на тарілку, зверху кладемо трохи вершкового масла і посипаємо зеленню.

Топінамбур-фрі

Топінамбур у фритюрі

Спосіб приготування:

У фритюрі 5-7 хвилин обсмажуємо нарізані сирі коренеплоди. Після цього даємо їм охолонути. Перед подачею проробляємо це ще раз: обмакиваем овочі в клярі і обсмажуємо їх у фритюрниці до утворення рум’яної скоринки. Потім викладаємо їх на блюдо посипаємо нарізаною петрушкою.

Протипоказання

Топінамбур практично не має протипоказань. Рослина може завдати шкоди організму тільки в разі індивідуальної непереносимості компонентів, що входять до його складу. Також дуже важливо дотримуватися помірності в його вживанні. При переїданні коренеплід викликає сильне газоутворення і дискомфорт в кишечнику.

Людям, що страждають метеоризмом, слід відмовитися від вживання топінамбура в сирому вигляді. Також не рекомендується поєднувати цей коренеплід в вареному або печеному вигляді в поєднанні з кмином або коріандром.

Як вибрати і як зберігати?

При покупці топінамбура в магазині або на ринку необхідно звернути увагу на його зовнішній вигляд. Шкірочка коренеплоду повинна бути свіжою, а самі бульби – твердими. На шкірці зазвичай є дрібні волоски, шорсткість і нерівності. М’які мляві бульби – ознака несвіжості. Зморщена шкірка і проступають темні плями також є першим сигналом того, що топінамбур неякісний.

Шкірка коренеплоду дуже тонка і легко пошкоджується. Саме тому зберігати бульби довгий час не виходить. Вони або гниють, або висихають. Для продовження терміну зберігання куплені свіжі коренеплоди поміщають в паперові харчові пакети і кладуть в холодильник. Такий метод дозволяє зберегти топінамбур 2-3 тижні. Замороження також є дуже хорошим способом зберігання коренеплоду. Для цього бульби рослини промивають, добре просушують. Потім нарізають до потрібних розмірів і заморожують.